NOVI LIST 12.1.2014

onalno, započeli s obahajanjem grobničkih naselja. Zvonjavom svojih zvona probudili su uspavanu Grobnišćinu iz zimskog sna i uveli je u peto, maškarano godišnje doba. Na put koji je trajao deset sati krenuli su u ranim jutarnjim satima iz centra Čavala, pa se, preko Bajčevog i Rakovog sela, Hrastenice, Halovca, Cernika, Mavrinaca, Žeželevog i Žubrovog sela te Krenovca u večernjim satima vratili na početak svoje maškarane ture – u Čavle. Tamo su, u večernjim satima, zajedno s čavjanskim maškarama podignuli krivca za sva prošlogodišnja loša događanja – pusta te otvorili prve pusne tance u Domu kulture Čavle, koji će, uz glazbu Maura Staraja i grupa La banda i Aurora, potrajati sve do početka ožujka, svake subote od 21 sat. Danas im predstoji i obilazak susjedne općine Jelenje.
   
Mali dondolaši

Na svom dvadesetak kilomatara dugom putu, koji su, uobičajeno, prošli na hodeć, Grobničke dondolaše pratili su razdragani mještani, koji su ih u centrima naselja dočekivali s pićem i domaćom pusnom hranom.
    – Obahajanje Grobnišćine jedna je od aktivnosti koje organiziramo od samih početaka i koja se pretvorila u tradiciju. Mještani nas u svakom naselju lijepo i toplo dočekaju,

darivaju nas fritulama i pićem te s nama provedu kratko vrijeme u druženju i razgovoru. Biti dondolaš u našem je kraju čast, a onaj tko to želi postati mora imati puno dobre volje, voliti svoj kraj i njegove običaje, kaže predsjednik Udruge Grobnički dondolaši Saša Jovandić.
    A upravo jučer dondolašem je po prvi puta postao Tomislav Grabar iz Podhuma, kojemu je da bi postao članom Udruge prethodila »procedura učlanjenja«.
    – Najprije sam se morao »probiti« među njih, što su mi u početku, kao, branili i nisu dali pristup. Morao sam pokazati volju i potruditi se, pa čak i hodati unatrag, pa su me na kraju pustili. Sretan sam i to mi je super da sam i ja postao dondolaš, jer to mi je nešto jako lijepo s obzirom da održavamo naše grobničke običaje, a također je i zabavno, ističe Grabar.
    Udruga Grobnički dondolaši okuplja i djecu, male dondolaše, a jedan od najmlađih je Fabijan Perušić iz Buzdohnja, koji ima tek pet i pol godina.
    – Tri godine sam već u dondolašima i tu mi je jako lijepo i zabavno. Najviše mi se sviđa dobra kumpanija i pohajat okolo, kaže maleni Fabijan, koji je s ponosom jučer nosio svoje zvono, »krabuju« i ogrtač od ovčje kože.
   
Tek je počelo

Tijekom trajanja maškara Grobnički dondolaši s
Humanitarci i ekolozi

   
    Grobnički dondolaši aktivni su tijekom cijele godine, a nerijetko sudjeluju i u brojnim humanitarnim i ekološkim akcijama. Tako su sudionici skoro svake akcije dobrovoljnog darivanja krvi koja se održava na Grobnišćini, a u svojim redovima imaju i darivatelje krvi. Organizatori su i suorganizatori i niza humanitarnih akcija, u sklopu kojih se prikupljaju sredstva za osobe s posebnim potrebama, socijalno ugrožene te djecu bez adekvatne obiteljske skrbi. Sudjelovali su i u sakupljanju pomoći za stradalog vatrogasca iz Žumberka. Što se tiče ekoloških aktivnosti, sudjeluju u svim akcijama čišćenja na području obje grobničke općine. Sudionici su i brojnih društvenih događanja na području Grobnišćine, pa i šire.
udjelovat će i u događanjima u susjednim općinama i gradovima, pa će tako na Antonju biti na Pašcu, dan kasnije na Halubajskom karnevalu u Viškovu, a potom slijedi sudjelovanje u velikoj maškaranoj povorci u Crikvenici, gostovanje u Matuljima i Kukuljanovu te sudjelovanje na Međunarodnom riječkom karnevalu. Dondolaši i ove godine organiziraju grobnički Maškarani vikend, 1. i 2. veljače, u sklopu kojeg će biti održane dvije već tradicionalne manifestacije – 12. Grobnišćina zvoni i 13. Maškarani Platak.
    Udruga Grobnički dondolaši osnovana je 1999. godine na inicijativu Duška Žeželića i nekolicine članova udruge Čavjanske maškare, a prvi puta su se pojavili na Riječkom karnevalu 2000. godine, kao sastavni dio maske »Grobnički sir« Čavjanskih maškara. Već sljedeće godine nastupili su samostalno s dvadesetak dondolaša. Udruga je osnovana s ciljem da se obnovi i očuva običaj dondolanja, koji su do tada očuvali nekolicina upornih Grobničana koji su u vrijeme mesopusta obilazili sela po Grobnišćini i najavljivali početak maškara.
    Jedan od dondolaša bio je danas pokojni Ivan Rak Diža iz Cernika, ispred čije kuće se svake godine na blagdan Sveta tri kralja okupljaju dondolaši i u spomen na njega podižu veliki zvonac i zvoneći njime označavaju početak mesopusta u općini Čavle. Udruga danas broji oko 130 članova, odraslih, ali i malih dondolaša koji uspješno čuvaju običaj dondolanja na Grobnišćini. Sudionici su brojnih karnevala i smotri u Hrvatskoj i diljem Europe. Svojim zalaganjem i kvalitetnim predstavljanjem postali su jedan od zaštitnih znakova Grobnišćine, koju ističu kao smisao svog postojanja.

Dijelite sadržaj na;

O NAMA NA

 

Rojeni san Grobničan

I otac i mater tu su se rodili
i nono i nona su Grobničani bili
i si su puno lumpali i pili
i veliku su starost doživili

Rojeni san Dondolaš

I naši pranonići vavik su zvonili
i otac i nono su Dondolaši bili
i si su puno lomili i pili
za maškarami sakud su hodili

Kad zazvone Dondolaši
se se trese se se praši
si kantaju si tancaju
zvonci jako dondolaju

Kuda projdu Dondolaši
se se lomi se se praši
teški zvonci kreče škinu
potres trese Grobnišćinu

Kad se spuste Dondolaši
prema Riki uz Ričinu
pomest će po Fijumeri
i po Korzu su prašinu

Kad obajdu Dondolaši
se i jednu oštariju
strašit će po Grobnišćini
i po Riki mulariju

Kad zazvone Grobničani
se se trese od žestine
odvavik su Dondolaši
ponos naše Grobnišćine

Rojeni san Grobničan